Sunday, July 8, 2012

Spaghetti Bolognese Simple

resepi nie sebenarnya lain..
tapi disebabkan banyak bahan kat umah takde so aku cuba ubah resepi nie jadi sesimple mungkin ikut just bahan2 yang ada kat rumah..

jom try simple gile n dijamin sedap (bagi taste buds yg same cam aku la hahaha..)

bahan2

spaghetti 250g
minyak (kalau ada minyak zaitun lagi bagus)
butter
air
garam 
gula 
sos prego tradisional 1 tin kecik
daging cincang 250g (saya guna daging biasa je cincang halus2)
bawang putih 1 biji cincang halus
bawang merah 1 ulas cincang halus
susu segar 200 liter

first panaskan air masukkan dua camca kecik garam dan satu sudu minyak masak then masukkan spaghetti biar sampai lembut (masa berbeza mengikut jenama ) agak2 je la bila dah lembut angkat n toskan.

then cara buat kuahnya
panaskan minyak bersama butter bila dah panas masukkan bawang putih n bawang merah jangan biar garing bila nampak layu je masukkan daging cincang tadi masukkan n masak sampai empuk 
n masukkan pula susu kuatkan api sedikit n biar sampai susu nampak telah diserap oleh daging
then masukkan sos prego n guna tin tue ambik 1 tin air masukkan n reneh sampai nampak pekat..
tambah gula n garam secukup rasa

then siap bolehlah disajikan

pesanan--------> boleh je tambah carrot,batang celery n cendawan butang before masuk sos prego tue biar sampai empuk baru masuk sos tu saya tak suke sbb tu tak letak..




inilah hasilnya

simple n easy selamat mencuba

No comments:

Post a Comment