Wednesday, July 4, 2012

pUdiNg KaRamEl

nak share satu resepi dessert yg pasti aku akan buat bila balik rumah...
entah kenapa suka sgt puding nie (mana tak tembam hahaha)
mungkin salah satu sebab dia ringkas, bahan2 sure ada kat umah n yang paling penting LAZAT..
akibat dah terlalu expert kononnya buat puding nie tadi terlupa nak tutup dulu sebelum kukus habis bintik2 n jadi kembang semangkuk (mcm tuan dia)..

but still sedap lg...
ok buat sape2 yang nak try nie resepi dia...

bahan2:

5 biji telur ayam (3 biji ambil penuh dua biji just ambik kuning je)
5 sudu gula halus
5 sudu gula
susu cair satu tin
esen vanila
air

cara memasak:

firstly ambil lima sudu gula n beberapa sudu air buat dulu gula hangus dia...
caranya ambil satu periuk kering masukkanla gula dalam periuk tue n letak sedikit air n gaul smapai perang n likat...
then letak la gula yg dah siap dalam loyang ratakan n letak tepi..

second, ambil kesemua telur tadi pukul sampai kembang masukkan gula halus sedikit demi sedikit..
ketepikan juga.

third panaskan susu cair tadi bersama esen vanila dalam satu susu teh.
tapi jangan sampai menggelegak agak2 dalm 60 degree celcius je (agak2 je la)

tuangkan susu dalam yang dah dipanas tadi dalam telur n gula n gaul bagi rata...

n then masukkan adunan tue dalam loyang yang ada gula hangus tadi..

kukus dalam 30 minit..
tap jangan lupa tutup loyang tue dengan aluminium foil atau penutup periuk bagi rapat betul2 n then pengukus pun jangan lupa tutup..

bila dah siap terbalikkan la dalam pinggan n then nak sedap lagi masuk dalam peti sejuk sekejap..

(boleh jugak nak hias dengan buah buahan segar n gula kalu tak nak manis sgt boleh kurangkan)

selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment